De har smak för livets goda

Villgot hann knappt kicka igång förrän krogen rankades trea i prestigefyllda White Guide. Det var en glad överraskning för Linda och Anders, vars egentliga syfte är att förändra världen.

De älskar god mat, men kan egentligen ingenting om själva krögandet. Men Linda och Anders Viljeros vet VAD de vill – och det är att göra skillnad.

Han hade jobbat hela sitt liv på ståljätten i stan. Hon är ingenjören som fick sina första uppdrag på samma ställe. När kärleken började spira mellan Anders och Linda Viljeros började också idéerna och visionerna att växa.

– Jag var nyskild och skulle få en guldklocka efter 25 år i företaget. Men jag hade ingen dejt till festen! I samma veva som min chef frågade vem jag skulle ta med fick jag syn på Linda och svarade ”jag ska gå med Linda”. Sedan gick jag fram och frågade om hon ville gå med mig, haha.

Linda nickar och säger att båda hade chefstjänster, men de kände inte varandra. Ännu. Det blev en hejdundrande rolig kväll som följdes av många fler. De hade mycket gemensamt och blev snart ett tajt par.

Både Linda och Anders går igång på att göra skillnad i världen. Att göra gott! Den gemensamma drivkraften ville de ta ett steg vidare. Båda jobbade redan med visioner och planer i sina chefsroller på stålverket, men de kände sig ändå bara som brickor i ett stort spel.

Under en fjällvandring 2012 började paret på allvar att prata om att göra något eget. Tillsammans. Idéer bollades fram och tillbaka och vid vandringens slut var beslutet taget. Att det blev just krognäringen handlade om den lyckliga slumpen. Eller kanske var det ödet?

– Det var lokalen och min erfarenhet av otaliga konferensanläggningar i Sverige och världen som avgjorde saken, när vi drog igång Vineyard Event & Konferens i Björsbyn. Vi ville skapa en värld för växande på flera plan, säger Linda och berättar att hon och Anders varit igång med satsningen i ett och ett halvt år när de fick ett telefonsamtal som gav dem ännu fler möjligheter. Det var Paula Fahlander som undrade om de var intresserade av att driva en ny restaurang.

– Jag stod och packade resväskan när hon ringde. Vi fick veta att systrarna skulle kicka liv i det gamla bryggeriet. Vi åkte på semester och tog fram hela konceptet för Villgot under den spanska solen, skrattar Anders och säger att man kan säga att resan tog dem ännu längre än till Spanien.

Han och Linda ville inte bara öppna ett matställe, verksamheten skulle ha ett högre syfte.

– När vi kom hem efter en vecka hade vi en tydlig plan. Vi hade till och med gjort en fin powerpointpresentation. Svårast att knäcka var namnet. Villgot är enkelt i sin genialitet och så självklart när vi väl kom på det, säger Linda.

Och det högre syftet? Ät gott, må gott, gör gott!

– Vi saknade ett ställe i stan som serverar sådant som vi själva gärna äter när vi kommer till nya platser – sharing plates och smårätter med en mix av smaker från när och fjärran, säger Anders.

Han och Linda skapade idén om Nordic Fusion menyer, ett koncept de har patent på och ett koncept som bygger på en krock mellan lokala råvaror och exotiska smaker. Vad sägs om gästernas favorit asiatisk abborre från Norrbotten? Eller dumplings med shiitakesvamp från Mjölkuddsberget?

För att också få gästerna att må gott skapades en restaurangmiljö med känslan av ett mysigt vardagsrum. Något som toppas av att Luleåälven hela tiden är i blickfånget.

Att göra gott då?

– Råvarorna är lokalproducerade. Vi stöttar den lokala näringen och bidrar till öppna landskap. Vi tänker på miljön – våra råvaror åker inte lastbil i hundratals mil. Det vi gör ska bygga på hållbarhet år efter år. Det ska kännas gott på alla plan.

Text: Birgitta Lindvall Wiik