Ett med naturen

Sol, storm, snö, regn. I skogen är Paula i sitt rätta element. Naturen går som en röd tråd genom hennes liv och är själva grunden i hennes skapande, där naturmaterial står i fokus.

Om Paula Fahlander skulle tvingas välja att leva resten av sitt liv ute eller inne är svaret enkelt.

– Jag skulle leva utomhus! Skogen är min livsluft. Här hämtar jag kraft och inspiration. Jag jagar älg, åker skidor och springer och jag är ute i alla väder, säger Paula som redan i barndomen trivdes bäst när hon fick balansera på stockar, bygga kojor i träden och cykla fort längs slingrande skogsstigar.

Det är också skogens gröna färg hon ständigt återkommer till i sitt formgivande.

– Jag har alltid skapat saker med händerna. Mamma tovade ull, sydde och växtfärgade garn och vi barn fick vara med och prova allt. Det var en självklar del av mitt liv.

Den kreativa miljön i ett hem med en ständigt skapande mamma, en uppväxt med skogen runt knuten och kärleken till att konstruera – hela Paulas liv har lett henne till den punkt hon är på idag, som klädskapare med naturen i fokus. Men det var inte självklart från början.

– Nej, jag tänkte bli sjukgymnast och sökte till vårdlinjen. Men i samma ögonblick som jag förstod att eleverna måste öva på att ta blodprov på varandra förstod jag att jag måste tänka om, skrattar Paula som ändrade sitt gymnasieval till beklädnadsteknisk linje. Och det blev en fullträff!

– Jag älskar matte och upptäckte snabbt att mönsterkonstruktion är min grej. När jag gick det tredje året på utbildningen fick skolan en stickmaskin och jag designade en huvtröja med inspiration från den norrländska vikingen. Jag visade tröjan på en utställning och när den såldes redan INNAN vi ställde ut fick jag blodad tand, berättar Paula.

Hon köpte en egen stickmaskin, startade företaget Re-Cover och lät storebror Anders rita en logotype. Sedan var hon igång!

Paula berättar hur hon från början stickade varenda plagg själv. Hon har tappat räkningen på hur många tröjor hon stickat. Nu tillverkas plaggen i noga utvalda fabriker i Finland och Estland.

– För mig är det viktigt att tillverkningen sker på ett hållbart sätt och att personalen har bra arbetsvillkor. Därför besöker jag produktionsställena själv.

Eftersom Paula i många år skötte hela tillverkningen själv är hon en unik designer med förståelse för varje moment. Hon kommer till fabriken med färdiga mönster och prototyper och vet hur man planerar för en smidig produktion.

Sortimentet har vuxit genom åren, nu tillverkar Re-Cover både jeans, väskor, smycken och klänningar. I samband med att 25-årsjubileumet närmar sig har Paula bestämt sig för överraska både sig själv och sina kunder och hon har också bestämt sig att knyta ännu starkare band till kärnan.

Kärnan för Paula består i det som ligger henne närmast hjärtat. Mönsterkonstruktionen! Därför kommer Paula att lansera en nyhet – hon ska presentera en vår- och en höstkollektion varje år. Oavsett vilka nyheter som kommer består kärleken till naturmaterialen och det hållbara. Plaggen ska hålla år efter år efter år och självklart vara lika djupt rotade i den norrbottniska myllan som alltid. Och huvtröjan? Den lever upp till företagets grundidé och finns kvar i sortimentet än idag.

Text: Birgitta Lindvall Wiik