James bjuder hela Luleå till bords

När de lokala smakerna gifter sig med brittiska pubtraditioner är hela stan bjuden på bröllop. Villgots nye chefskock lovar smaker som lämnar gästen med ett leende.

– Smaka, det är energibars med massor av nyttigheter!

James Thompson sträcker fram en skärbräda med uppskurna bitar. Han är engelsmannen som tagit vägen till Villgot i Luleå via Michelinkrogar både i Frankrike och Australien. Men allt började på kvarterspuben i London, där han praktiskt taget växte upp.

– Pappa var verksam i hotellbranschen och jag hängde alltid på hans pub. Som barn kikade jag ofta in i köket och förundrades över dofterna och smakerna och kocken stack alltid till mig en bit paj eller kaka. För mig var det där en magisk värld, säger James.

Han är restaurang Villgots nye chefskock och i full färd med att ta fram en höstmeny. En meny som ska locka hela Luleå till bords. Han vill få barndomens klassiska och rejäla pubmat att gifta sig med de lokala råvarorna från Norrbotten och skapa smaker som överraskar. Han vill att restaurangen ska locka allt ifrån ungdomar till barnfamiljer och gamla. Hans mål är att Villgot ska vara en kvarterskrog, en pub och ett coolt ställe att bara stanna till på för genomresande.

– För mig är restauranger som teaterscener. Människor förlovar sig, gör slut, träffas i gamla kompisgäng och samlas till begravningar. Hela livet pågår här och jag älskar klirret av glas, skrapet av besticken mot tallriken, småpratet och sorlet från borden …

Det lyser om James när han pratar om sin passion för det goda köket. För det ska vara gott på flera plan!

– Maten ska smaka bra och hålla en hög kvalité, men den ska också vara hälsosam och göra gott för kroppen. Den ska dessutom vara överkomlig i pris. Du ska ha råd att komma hit ofta! Jag älskar fine dining och snygg presentation, men det ska inte vara märkvärdigt. Du måste inte vara uppklädd till tänderna och det måste inte stå en violinist i ett hörn, säger James som efter en kockutbildning på Westminster Technical College jobbat på restauranger världen över.

– När jag var nyutbildad ville jag jobba i Paris. Jag packade en väska och reste dit. Jag hade inga pengar och bodde på enkla hotell medan jag gick runt i staden för att hitta de bästa krogarna, säger James och berättar att han till en början fick kalla handen.

– Engelsmän kan inte laga mat, sa de till mig. Men jag tjatade och fick till slut jobba utan lön. För mig var erfarenheten så mycket värd att jag gick med på det, men efter två månader sa jag att jag måste åka hem. Mina sparpengar var slut. Då erbjöd de mig en riktig anställning och jag blev kvar, säger James som därefter hunnit jobba i såväl Grekland som Australien, Japan, Italien och England.

Det var kärleken som tog honom till Norrbotten för några år sedan. James säger att han älskar livet på landsbygden efter alla år i de stora städerna.

– Jag är betagen av omgivningarna, med vatten och skog runt knuten. Naturens scenerier inspirerar mig i mitt liv och i min matlagning, säger James och berättar att han också inspireras av konst, musik och mode. Han tycker att det är viktigt för en kock att hänga med i trender och att förnya sig. Även om det hela tiden är med basen i rejäla råvaror och det närproducerade.

– Jag har jobbat på restauranger där vi köpte fisken av lokala fiskaren runt hörnet och där vi hade egen trädgård att hämta grödorna ur. Precis likadant är det här på Villgot. Vi hämtar råvarorna runt hörnet – från lokala matproducenter.

Vad kan gästerna förvänta sig av den nya menyn?

– God, ärlig mat i kaxiga kombinationer. Mat som lämnar dig med ett leende på läpparna.

Text: Birgitta Lindvall Wiik