Hon tar fram ditt bästa jag

När sjuåriga Jannice trasslade in sig i mammas nypermanentade hår visste hon att hon var fast. Och det är just nära – både frisyrerna och människan – hon vill vara än i dag.

En sammetsblå biosoffa bjuder in till salongen där the story of your life kanske kommer att spelas upp. Det är här du ska bli ditt bästa jag! Och du får gärna ta med dig en bild på favoritfrisyren.

– Det jag menar med kort hår kanske inte du tycker är kort. Ett foto visualiserar målbilden, säger Jannice Tiger.

Hon är frisören som vill skapa original istället för kopior och bygga relationer istället för flyktiga möten.

– Jag vill att alla som kommer hit ska känna sig som hemma på Barberdoll. Mina kunder är mina vänner, vi delar livet med varandra och det är otroligt stort. Jag älskar alla möten med människor som jag kanske inte skulle lärt känna annars. Vi bygger relationer och det betyder mycket för mig. Vill man bara blunda och njuta under hela besöket är det förstås också okej. Kanske är stunden hos mig den enda gången du får din alldeles egen tid att försjunka i tankar, säger Jannice.

Hon har jobbat som hårkreatör i hela sitt liv, varit företagare sen hon var 22 och nu driver hon sin egen salong, där bästa vännerna är hennes kreativa kollegor.

Allt började hemma i Vidsel där hon fascinerat drog fingrarna genom sin mammas nypermanentade hår.

– Jag stack näsan i lockarna och kunde inte få nog av doften. Jag vet inte hur många gånger jag tjuvklippte mig under sängen, bara för att få åka till frisören. Jag älskade ju att vara i den miljön. Jag älskade lukterna, borstarna, hårfönen, skrattar Jannice.

Hår var hennes allra första passion och det är en kärlek som är livslång. Gymnasievalet var enkelt och direkt efter frisörlinjen fick hon jobb i Luleå. Men det dröjde inte länge förrän hon och bästa vännen Lisa Liljedahl öppnade salongen Killerqueen tillsammans. När de nu, efter några år på varsitt håll i världen, ännu en gång bildar ett kreativt kollektiv i en större skala sluts cirkeln.

– Det är första gången jag är salongsägare. Nästa steg är att hyra ut stolar till andra frisörer och i mina drömmar växer Barberdoll till flera salonger, säger Jannice och konstaterar att hon ständigt har nya framtidsplaner och inspireras av utveckling.

Genom åren har Jannice sett frisyrtrender komma och gå och avlösa varandra. Som det syntetiska löshåret – där så många nyanser som möjligt skulle blandas – till dagens äkta hår som bjuder på oändliga möjligheter för den kreativa.

Löshårets enorma potential fångade henne från första stund. Det var en helt ny värld som öppnade sig när Jannice på allvar kunde börja trolla med frisyrernas längd och omfång.

– Den nya tekniken med hår som tejpas och kan återanvändas om och om igen gillar jag. Hållbarhet är viktigt för mig, säger Jannice och berättar att just av den anledningen är Hairtalk de enda extensions hon jobbar med numera.

Det är variationen i jobbet som är den största tjusningen. Jannice har gjort allt ifrån otaliga bruduppsättningar till klassiska herrklippningar. Hon har blandat oräkneliga byttor med färg, blekt och färgat hår i regnbågens alla nyanser. Hon har fixat frisyrer till filminspelningar, hårshower och modevisningar. Hon har rest runt med frisyrshower och är engagerad i Frisörföretagarna.

Alltid med samma personliga engagemang. Alltid med hjärtat.

När Jannice skalar ner sitt yrke till kärnan så handlar det fortfarande om samma saker som det gjorde redan när hon var liten. Den stora passionen för hår och den starka längtan efter att vara nära och närvarande i alla möten.

Text: Birgitta Lindvall Wiik