Med känsla för keramik

Ibland har det handlat om skulpturer och screentryck. Ibland om hårkonst. Konsten att skapa något vackert som också förändrar världen – om så bara för en person – är något som alltid drivit Lisa.

Två trappor ner i Bryggeriet står brännugnarna redo. Här hittar du Lisa Liljedahl knådande på en lerklump som kanske blir en skulptur. Ganska säkert finns en katt med på något hörn i det hantverk som växer fram ur hennes händer.

Katterna, konsten och kreativiteten har alltid varit viktiga i Lisas liv. I tonåren utmynnade kreativiteten i ett stort intresse för hår och hårkonst.

– Frisöryrket blev mitt kall och när jag inte kom in på utbildningen direkt efter nian praktiserade jag två dagar i veckan på en salong. De andra dagarna gick jag på kulturskolan Rosteriet. Vi skapade teaterföreställningar och jag jobbade med mask, hår och kläder. Ett år senare blev jag antagen till frisörlinjen.

Lisa älskade sitt yrke från första stund, men när hon mellanlandade på en salong där hon inte fick ge uttryck för sina idéer, tog hon timeout från frisyrernas värld. Efter två års konststudier vid Sunderby folkhögskola var hon beredd att byta yrke. Hon sökte till Konstfack, men fick i samma veva erbjudandet att bli en i teamet på det nystartade Sax & Maskin, som bestod av ett gäng nyskapande hårkreatörer. Det kunde Lisa inte tacka nej till.

– Nu jobbade jag med extensions och dreads, som var alldeles nytt. Vi arrangerade i frisyrshower och turnerade runt i hela landet. Vi hade jättekul och jag hittade tillbaka till glädjen med yrket.

När Jannice Tiger kom till salongen som frisörelev fann Lisa sin själsfrände. Ganska snabbt bestämde vännerna att de någon gång i framtiden skulle ha en salong tillsammans. Att Lisa strax därefter snubblade över en lämplig lokal blev en lycklig slump och Killerqueen såg dagens ljus. Salongen blev snabbt känd som en av de bästa i stan. Kunderna köade för att få en tid hos Lisa och hon älskade varje stund.

– Redan då fick vi smak för kreativa kollektiv. Vi delade lokal med The North Tattoos. Att min man Tomas och hans tatuerarkollega John skulle flytta in hos oss var självklart.

Men när livet var som bäst började Lisas rygg att krångla. Hon hade drabbats av diskbråck och hur många behandlingar hon är prövade klagade ryggen allt mer högljutt. Till slut gick det inte längre.

– Det var en stor sorg att tvingas sluta som frisör. Jag var bra på det jag gjorde, jag älskade mitt jobb! Men ryggen vred sig i kramper av allt stillastående och det blev bara värre och värre.

För Lisa var det självklart att återvända till konsten. En utbildning i inredning, design och arkitektur följdes av en tvåårig konstutbildning. Parallellt med studierna började hon och Tomas att planera för förverkligandet av en gammal dröm. Drömmen om USA! Den skulle bli sann när Lisa sökte till olika konstutbildningar i Los Angeles. Familjen tog såklart med sig både hundar och katter i flyttlasset över Atlanten och det nya äventyret kunde börja.

Skulptur, keramik, teckning, textiltryck – under mer än ett år fick Lisa fördjupa sig i de konstarter hon gillar bäst och hon beskriver konstskolor med enorma verkstäder, all utrustning en konstnär kan drömma om och oanade möjligheter.

Lisa hann plugga både på college och vid ett prestigefyllt Art Center innan hela tillvaron kullkastades i en solstol vid poolen. Lisa hittade en knöl i sitt bröst. Ännu en gång lade kroppen krokben för henne, Lisa hade drabbats av en aggressiv bröstcancer!

– Det var fruktansvärt tungt. Efter en lång behandling med cellgifter och operationer bestämde vi oss för att flytta hem till Luleå. Familjen, de nära och kära, blev viktigare än någonsin, säger Lisa och berättar att ur krisen föddes också modet att förverkliga ännu en dröm. Lisa och hennes syster Paula hade länge pratat om att någon gång jobba tillsammans. Nu var det dags! De skulle samla sina kreativa vänner och flytta ihop i det gamla, övergivna bryggeriet.

Efter många månaders hårt jobb med planering och renovering stod Bryggeriet Luleå redo att invigas. Nu jobbar Lisa inte bara sida vid sida med mannen Tomas och vännen Jannice, här finns ännu fler av de bästa vännerna samlade. Här syns Lisas konstverk såväl uppåt väggarna – i helt nya ytskikt som Lisa skapat med spackel, färg och hårt arbete – som i hennes ateljé.

I flera av Lisas konstverk ifrågasätts våra ytliga liv, kontrasten mellan ytan och kaoset inuti oss. Som i de huvudskulpturer där ytan är blank och putsad och insidan full av både ljuset och svärtan – erfarenheterna – som kantar våra liv.

Text: Birgitta Lindvall Wiik