Katrin målar med känsla, sång & färg

Med sin sång vill hon slå an en sträng hos lyssnaren. Budskapet kommer från hjärtat: tro på dig själv!

Till ljudet av rytmiska trummor växer Katrin Grönlunds musik fram.

– Jag är inte så bra på att spela instrument, men jag skriver både text och musik själv. Jag skriver till rytmer, säger hon.

Mörker och ljus, glädje och sorg – Katrins övertygelse är att vi människor behöver varandra i livets alla skeden. Själv finns hon där med sin person och sång – både som begravningsförrättare och underhållare.

Med sin musik har hon tröstat sörjande, glatt de som firat livet och berättat om sitt landskap för turister. Hon undervisar sångelever, målar färgstarka tavlor och utmanar arbetsgrupper med en musikquiz. Hon har skrivit musik till en cancergala, skapat oräkneliga musikevenemang och skrivit yogamusik.

När hon fick frågan om att ta fram musiken till en yogaapp skrattade hon och sa som Pippi Långstrump: ”Det har jag aldrig gjort förut, så det ska nog gå bra!”

Musiken har alltid haft en särskild plats i Katrins hjärta och sången har varit hennes självklara uttryckssätt. Redan när hon som barn, hemma i Gammelstad, sjöng med i Abbas och Ted Gärdestads låtar var den en del av henne.

– När jag fick börja i musikskolan spelade jag blockflöjt och piano, men i sexan bytte jag instrumenten mot sång. Då fördjupades mitt intresse och jag sjöng på julfester och skolavslutningar, säger Katrin och berättar att hon under gymnasiet började ta sånglektioner på Framnäs folkhögskola i Piteå. Det gav blodad tand och Katrin satsade på ett tredje gymnasieår vid musiklinjen där.

Katrin har testat allt ifrån livet som dansbandsdrottning till att driva ett musikcafé och att ha ett eget showband. KGB, Katrin Grönlund Band. Hon räds inte att testa nya grejer och minns med ett skratt hur hennes och kläddesignern Paula Fahlanders första show blev till.

– Vi ville testa att köra en föreställning där vi kombinerade musik och kläddesign, så vi improviserade en kväll på Ebeneser. Våra mammor hade stekt massor av köttfärs och serverade chili con carne till gästerna. Det blev en rolig kväll som gav mersmak, säger Katrin och berättar att duon utvecklade idén som växte till företaget Creation of Swedish Lapland. Tillsammans satte de upp storslagna shower.

– Vi hade stora uppdrag där vi, i samarbete med turistorganisationerna, presenterade svenska Lappland på ett nytt och teatraliskt sätt. Det var några fantastiskt roliga år då vi uppträdde för allt ifrån utländska företagsgrupper till melodifestivalsstjärnor.

Oavsett uppdragets storlek och art är det när hon får beröra andra människor på djupet som Katrins hjärta tickar igång lite extra.

– När jag började förrätta begravningar kände jag att jag gjorde något riktigt meningsfullt. Jag har alltid älskat människor och deras berättelser. I sorgen möter du människan helt utan masker. Jag får ta del av så många levnadsöden och det här har gjort att jag själv börjat lyssna alltmer inåt i mig själv, säger Katrin och avslöjar att något nytt är på väg att växa fram med stor kraft. Katrin är på väg att lyfta sitt musikskapande till en helt ny nivå. Hon vill inspirera människor till att följa sitt eget hjärta. Att verkligen tro på sig själv!

Katrin kan inte ännu säga när och hur vi får höra mer om hennes nya hjärteprojekt, som ska utmynna i en konsert. Men en sak är säker: en maffigare version av Katrins musikkonst är att vänta!

Text: Birgitta Lindvall Wiik